[...] budulcowo (wbudowanie w błony komórkowe, produkcja hormonów, prostaglandyn, prostacyklin itd. - tzw. eikazanoidów) ulegnie utlenieniu ( czytaj -zepsuciu)w ludzkim organizmie. (Von Schacky) "częste powstawanie krwawych wybroczyn u Eskimosów Mozę być spowodowane zbyt dużym spożyciem n-3" Pokarm Eskimosów stanowią [...]
[...] włosów, skóry i paznokci oraz prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. Żelazo - które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, transporcie tlenu w organizmie oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. [...]
Cholina i inozytol artykuł Barbary Michalik W naszym pożywieniu i organizmie występują substancje, które mogą odgrywać podobną rolę jak witaminy. Cholina, zwana witaminą Bt, oraz inozytol - zaliczany niekiedy do grupy witamin B, tak jak związki fitochemiczne znajdujące się w roślinach (pisaliśmy o ich w nr. 4/2000 "Żyjmy dłużej"), w organizmie [...]
[...] białka serwatkowego! Zawiera całe spektrum aminokwasów w tym zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) a także frakcje serwatkowe mające wpływ na produkcję w organizmie hormonu IGF-1 powodującego wzrost masy mięśniowej. Najważniejsze cechy produktu: • Czysty izolat białek serwatkowych • Tworzony w ultra-mikrofiltracji • Szybka [...]
[...] z winogron. Kolejną kluczową sprawą jest dieta oraz sam trening (oczywiście nie tylko w czasie cyklu kreatynowego). By jak najdokładniej poznać działanie kreatyny na moim organizmie zdecydowałem się zupełnie nie zmieniać diety i jadłem to co zwykle. Oczywiście spożywałem w tym czasie aminokwasy przed i po każdym treningu (pozwalają one na [...]
[...] nowotworowych. Witamina C, oprócz tego, że jest przeciwutleniaczem i hamuje rozwój nowotworów, bierze także udział w syntezie ważnych fizjologicznie czynnych związków w organizmie. Dzięki niej szybciej goją się rany, jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, który skórze nadaje elastyczność i młody wygląd. Witamina C jest także [...]
[...] stresu, zmęczenia, złego odżywiania, spożywania konserwantów dochodzi do obciążenia układu immunologicznego i kumulowania się toksyn w organiźmie. Nieproszeni gości w organizmie sieją spustoszenie, i wówczas dochodzi do uszczerbku na zdrowiu. Wg statystyk mamy szanse 9: 10 zarazić się pasożytami czyli z 10 tylko 1 jest zdrowy. Coraz więcej [...]
[...] się jak lek. W rzeczywistości, w niektórych miejscach nie potrzeba na nią nawet recepty, można ją kupić jakby była zwykłym cukierkiem. Insulinę można znaleźć w każdym organizmie zbudowanym z komórek. Istnieje od kilku miliardów lat, a jej zadaniem jest regulacja długości życia organizmów żywych. Geny nie są zastępowane, są nadbudowywane na [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
[...] jej właściwości ergogenne, ani brak toksyczności. Kreatyna w postaci fosforanu pełni kluczową rolę w produkcji energii w mięśniach i jest naturalną substancją wytwarzaną w organizmie. Jest również codziennie jedzona przez miliony ludzi na całym świecie. Jednak kreatyna nie jest wszechmogącym suplementem. Nie zwiększa ona ani wydolności podczas [...]
O naturze energii Tym, co uruchamia w organizmie zamianę tłuszczów, węglowodanów lub białek na energię jest komórkowy poziom ATP / adenozynotrójfosforan /. To głównie on jest bezpośrednim dostawcą energii dla procesów życiowych. Mimo że przeciętny organizm posiada w danym momencie tylko 50g tego związku, zużywa go aż 200kg na dobę. Jest to możliwe [...]
[...] W ślad za badaniami medycznymi można stwierdzić, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek , [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] C w osoczu, leukocytach podczas niektórych infekcji, również w przypadku przeziębienia (taki jeden starszy Pan sugeruje, że po godzinie od ukąszenia komara nie mamy już w organizmie wit.c co jest oczywiście totalnym bullshitem i tym się nie sugerujemy) -osoby aktywne fizycznie powinny zwiększyć dzienną podaż wit.C – do 1 g spokojnie :-) -nie [...]
[...] ciało. Receptory, które odpowiadają na witaminę D występują prawie w każdej komórce, od mózgu po kości. Utrzymując optymalny dla twojego organizmu poziom witaminy D w organizmie możesz zapobiec aż 16 różnych typów raka, w tym raka trzustki, płuc, piersi, jajników, prostaty oraz okrężnicy. Rzeczywiście, obiekt badający Moores Cancer Center [...]
[...] aminokwasy takie jak leucyna, glutamina, tyrozyna czy też arginina, które, obok uczestniczenia w budowaniu białek ustrojowych, pełnią kluczowe funkcje metaboliczne w organizmie - o ile dostarczy się je w odpowiednio dużej ilości. Nie można wszystkich aminokwasów wrzucać do wspólnego worka i twierdzić, że są jedynie cegłami do budowy [...]
[...] one jak najlepiej. Wszystkie te czynności pobudzają skórę głowy, a to tworzy dobre warunki do właściwej cyrkulacji krwi. Oprócz tego kobiety, dzięki obecności w ich organizmie estrogenów, o 60% rzadziej niż mężczyźni są narażone na uszkodzenia układu krążenia. Dzisiaj zostało już udowodnione,że nie ma takich szamponów, kremów czy [...]
[...] z grupy sterydów anaboliczno - androgennych (SAA). Synergia działania poszczególnych substancji aktywnych, osiągana na drodze wielotorowego wpływu na metabolizm hormonów w organizmie mężczyzny, skutkuje podwyższeniem produkcji testosteronu, zwiększeniem poziomu jego wolnej, anabolicznej formy, obniżeniem konwersji do estrogenu, przyspieszeniem [...]
[...] przekształceniu w witaminę A (retinol) w ścianie jelita (w błonie śluzowej). Mechanizm tej przemiany, zwanej konwersją, uzależniony jest od wielkości zapasów witaminy A w organizmie. Jeżeli poziom witaminy A jest wystarczający, konwersja ulega spowolnieniu. Z tego względu beta-karoten jest bezpiecznym źródłem witaminy A i nawet duże jego dawki [...]
[...] (zwiększajac glukogenezę i glikogenezę), na gospodarkę tłuszczową (zwiększając proces rozpad trójglicerydów) oraz wodno-elektrolitową (zwiększa zatrzymywanie soli w organizmie oraz zwiększa wydalanie potasu). Tak jak wspomniałam wyżej ma też swoje plusy. Ma też działanie przeciwzapalne, łagodzi stany zapalne, czy alergie. Stosowany jest [...]
[...] poziomem tłuszczu trzewnego a niskim poziomem całkowitego i wolnego testosteronu oraz zaniżoną wartością glikoproteiny SHBG. W dodatku peptyd C- marker stanów zapalanych w organizmie i poziom insuliny były podwyższone, wskazując na stan przedcukrzycowy. Poziom testosteronu będzie z pewnością niższy u mężczyzn z większym otłuszczeniem [...]